Tällä sivulla on tietoja erityisesti suojeluskuntajärjestön ja Lotta Svärdin aineistoa esittelevistä museoammatillisesti ylläpidetyistä museoista sekä muutamasta vapaaehtoisvoimin hoidetusta kohteesta. Näiden lisäksi löytyy muitakin vapaaehtoisvoimin ylläpidettyjä perinnehuoneita eri paikkakunnilla.

Suojeluskunta ja Lotta Svärd -museo, Seinäjoki

SK- ja LS museo

Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo, Seinäjoki

Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo toimii Alvar Aallon suunnittelemassa Etelä-Pohjanmaan suojeluskuntapiirin talossa. Suojeluskuntatalo piharakennuksineen rakennettiin vuosina 1924–1926. Päärakennuksessa sijaitsevat näyttelytilat, kokoustila, info ja museokauppa. Piharakennuksessa on näyttelytiloja ja museon hallinnollinen toimisto. Sisäpihalla on kuvanveistäjä Pentti Papinahon tekemä Suojeluskuntalainen-patsas ja siihen liittyvä Suojeluskuntapoika- ja lottareliefi. Nämä toteutettiin valtakunnallisena hankkeena.

Osoite: Kauppakatu 17, 60100 Seinäjoki
Puhelin: (06) 416 2734
Verkkosivut: https://www.seinajoki.fi/kulttuurijaliikunta/Etela-Pohjanmaanmaakuntamuseo/suojeluskuntajalottasvard-museo.html
Sähköposti: suojeluskuntamuseo@seinajoki.fi

Lottamuseo, Tuusula

images_400_lottamuseo

Lottamuseo, Tuusula (Lottamuseo)

Tuusulan Rantatiellä sijaitseva Lottamuseo on ammatillisesti hoidettu erikoismuseo, joka tallentaa lottien historiaa ja tutkii naisten vapaaehtoistyötä osana maamme historiaa. Museota ylläpitää Lotta Svärd Säätiö. Lottamuseo on avattu yleisölle vuonna 1996.

Museon päänäyttely “Lotan Tarina – Vaadi aina enin itseltäsi” on elämyksellinen näyttely, jonka lähtökohtana ovat lottien henkilökohtaiset kokemukset. Museossa järjestetään myös vaihtuvia näyttelyitä ja erilaisia tapahtumia.

Museon yhteydessä toimii Lottakanttiini, joka tarjoaa kahvilapalveluita ja keittolounasta.

Osoite: Rantatie 39, 04310 Tuusula
Puhelin: (09) 2741 077
Museon kahvila: (09) 2741 740
Verkkosivut: http://www.lottamuseo.fi/
Facebook: Lottamuseon facebook-sivut
Sähköposti: info@lottamuseo.fi

Sotamuseo

Sotamuseo

Sotamuseo

Helsingissä sijaitseva Sotamuseo esittelee Suomen sotien ja puolustusvoimien historiaa 1100-luvulta nykyaikaiseen rauhanturvaamiseen ja kriisinhallintaan. Museossa on myös suojeluskuntajärjestöä ja Lotta Svärdiä käsittelevää aineistoa.

Näyttelytoiminnan lisäksi Sotamuseo tallentaa kokoelmiinsa Suomen sota- ja asehistoriaan sekä maamme puolustuslaitoksen vaiheisiin liittyviä esineitä ja valokuvia, osallistuu julkaisutoimintaan, ohjaa ja valvoo sotilasmuseotoimintaa Suomessa sekä hoitaa lupa-asioita ja toimii asiantuntijana.

Osoite: Liisankatu 1, 00170 Helsinki
Puhelin: 0299 530241
Verkkosivut: http://www.sotamuseo.fi
Sähköposti: sotamuseo@mil.fi

Helsingin Suojeluskuntapiirin perinnehuone

SK-merkki 2Helsingin Suojeluskuntapiirin perinnehuone sijaitsee Helsingin entisessä suojeluskuntatalossa. Perinnehuone perustettiin vuonna 2008 Helsingin Suojeluskuntapiirin Perinnekillan toimesta ja kiinteistön omistavan Urlus-säätiön tuella. Perinnehuoneen suunnittelusta ja toteutuksesta vastasi killan perinneupseeri, everstiluutnantti Stig Roudasmaa.

Perinnehuone kertoo esinein, kuvin ja sanoin suojeluskuntatoiminnasta Helsingissä vuosina 1918–1944. Lotta- ja sotilaspoikatoiminta ovat luonnollisesti myös esillä. Perinnehuoneeseen voi tutustua omatoimisesti auditoriossa pidettävien tilaisuuksien yhteydessä tai erikseen sovittavilla opastetuilla käynneillä. Ryhmäkoko on enintään 10 henkilöä.

Osoite: Töölöntorinkatu 2 B, 00260 Helsinki
Sähköposti: info@perinne.fi

Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseo

Tampereen Suojeluskunta- ja LottamuseoTampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseo on Tampereen keskustassa sijaitseva yksityinen perinnehuone. Museo kertoo Suojeluskuntien ja Lotta Svärd -järjestön toiminnasta.

Avoinna sopimuksen mukaan.

Osoite: Väinölänkatu 2, 33100 Tampere
Verkkosivut: http://www.pirkanperinto.fi
Sähköposti: pirkanperinto@gmail.com

Varsinais-Suomen Maakuntasäätiön perinnehuone, Turku

Varsinais-Suomen Maakuntasäätiö vaalii suojeluskuntaperinteitä ylläpitämällä Turussa sijaitsevassa toimitilassa perinnetilaa ja jakamalla luotettavaa historiatietoa suojeluskuntajärjestöstä.

Säätiön perinnetilaan on koottu kokoelma suojeluskunta- ja lottaperinteeseen liittyviä esineitä, mm. pukuja, varusteita, kunnia- ja ansiomerkkejä, palkintoja, kuvia, kirjallisuutta sekä suojeluskuntien aikanaan käyttämiä aseita.

Avoinna sopimuksen mukaan.
Osoite: Linnankatu 9-11 C 40, 20100 Turku
Verkkosivut: http://www.maakuntasaatio.fi/perinnetyö

Vaasan Sotaveteraanimuseo

Vaasan SotaveteraanimuseoNäyttelyssä voi tutustua Suomen sotahistoriaan aina Venäjän vallan ajoista Lapin sodan päättymiseen. Myös suojeluskuntiin ja Lotta Svärdiin liittyvää esineistöä.

Ylläpitäjänä toimii Pohjanmaan Maanpuolustuskilta – Österbottens Försvarsgille.

Avoinna: katso ajankohtaiset tiedot verkkosivuilta
Osoite: Kirkkopuistikko 22 A, 65100 Vaasa
Verkkosivut: http://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/91-vaasan-sotaveteraanimuseo
Puhelin: (06) 312 9894

 

Etelä-Karjalan Lottamuseo

Yhdistyksen ylläpitämä Etelä-Karjalan lottamuseo sijaitsee Lappeenrannan keskustassa osoitteessa Kirkkokatu 7, ja se on seuraavan kerran auki 3.8.2021 klo 10-14.

Muuten museo on auki sopimuksen mukaan etukäteen soittamalla, puh 0400-350569